Udstillinger

Esben Weile Kjær
POWER PLAY


28. august - 14. oktober 2020

ESBEN WEILE KJÆR: POWER PLAY

28. august - 14. oktober 2020

I udstillingen Power Play, der i sensommeren kan opleves i GL STRAND, undersøger Esben Weile Kjær natklubben, dens æstetik, hierarki og autoriteter. projektet er en del af hans gennemgående undersøgelse af ungdomskulturens udtryk og relation til den omgivende kulturindustri. I en medrivende udforskning af forholdet mellem billedkunst og popkultur danner natklubben udgangspunkt for en totalinstallation af performance, video, skulptur, lys og lyd.

Sceneelementer omdannet til dramatiske skulpturelle konstruktioner påsat lys og lyd, friske og siden falmende blomster bundet som mindekranse over kendte symboler, en videoinstallation med en danser i munden på en oppustelig haj, engabestok, uniformer og lyskanoner – er blot noget af det, man kan se i Esben Weile Kjærs totalinstallation Power Play, der kan opleves i GL STRAND fra d. 28. august.

Udstillingen indeholder helt nye værker af den danske kunstner, der trods sin unge alder allerede har markeret sig som en af performancekunstens helt store talenter. Under hele udstillingsperioden vil der være live performances af kunstneren selv og hans medperformere. Power Play i GL STRAND er både en æstetisk, kunstnerisk undersøgelse af klubkulturen og en bredere
kulturel udforskning af den rammesætning; autoritet såvel som frihed, som klubben sætter for dem, der er en del af dens fællesskab. Natklubben er både et kulturelt og et socioøkonomisk fænomen, og i Esben Weile Kjærs fortolkning kædes disse to sider sammen i en festlig, men tankevækkende iscenesættelse af den oplevelsesøkonomi, som både billedkunst og populærkultur i stigende grad er en del af.

Centralt i udstillingen står videoværket Industries of Freedom, som er skabt på Ibiza i samarbejde med Freja Sofie Kirk. Her følger vi danserne i deres arbejde på verdens største natklub – Privilege. Danserne gør sig klar, bliver hejst op i kraner og ført ud over stranden i munden på en oppustelig haj eller svæver rundt under loftet. Vi oplever i den forbindelse, hvordan deres kroppe forvandles til scenografiske objekter, der smelter sammen med den øvrige scenekonstruktion. Igennem klubbens arkitektur og design undersøger værket, hvordan stedet genererer økonomi og billeder. Industries of Freedom får premiere i udstillingen.

Tonerne fra natklubben er altomsluttende. Historiske objekter og S&M-effekter såsom gabestokken optræder som skulpturelle objekter. Esben Weile Kjær performer ikke bare relationen mellem oplevelses- og ungdomskulturen, men står selv i en direkte relation hertil i sine undersøgelser af temaer som symboludveksling, identitetsdannelse og underholdning.

Til udstillingen bliver der ligeledes lavet en mindre kollektion af udstillingsrelateret merchandise, som fx T-shirts inspireret af den animerede superhelt Freakazoid!, mens pressebillederne er taget af modefotografen Philip Messmann. 

Esben Weile Kjær har igennem de sidste fem år markeret sig som en nytænkende og ambitiøs kunstner nationalt og internationalt. Hans kunst er på én og samme tid eksperimenterende og inkluderende,” fortæller Anne Kielgast, chefkurator i GL STRAND.

Udstillingen Power Play af Esben Weile Kjær kan opleves i Kunstforeningen GL STRAND. Udstillingen præsenteres i et særligt partnerskab med Copenhagen Contemporary, som den første del af et todelt projekt, der udvikler sig over tid og sted. Den anden del, HARDCORE FREEDOM, finder sted i Copenhagen Contemporary fra 22. oktober - 30. december 2020. Begge udstillinger er bygget op omkring en omfattende iscenesættelse, hvor performative greb og aktiviteter udforsker forholdet mellem tilskuer og deltager, mellem passiv iagttagelse og aktiv involvering.

TAK TIL

Statens Kunstfond

Københavns Kommune

Soundboks

Det Kgl. Teater

Bering Flowers

Dansk Tennis Fond

 

Esben Weile Kjær: Power Play, Photo: Phillip Messman

Esben Weile Kjær: Power Play, Photo: Phillip Messman

Esben Weile Kjær: Power Play, Photo: Phillip Messman

LUK   X

Esben Weile Kjær: Power Play, Photo: Phillip Messman

LUK   X

Esben Weile Kjær: Power Play, Photo: Phillip Messman

LUK   X

Esben Weile Kjær: Power Play, Photo: Phillip Messman