Udstillinger

Per Kirkeby
Avantgardens blå

1.-3. SAL
06. februar - 24. april 2016

Det er med stor glæde, at Kunstforeningen GL STRAND til februar kan åbne dørene for en ny, stor soloudstilling med en af Danmarks mest betydningsfulde nulevende billedkunstnere, Per Kirkeby.
Soloudstillingen Avantgardens Blå tager afsæt i Kirkebys omfattende koloristiske arbejde med fokus på hans værker gennem tre årtier, fra avantgardebevægelsen i 1960erne frem til de store kompositioner i
begyndelsen af 1990erne.

Fra Herning til København
Avantgardens blå bygger videre på den anmelderroste udstilling Per Kirkeby. Det Ægte Billede, som blev vist på kunstmuseet HEART i Herning i efteråret 2015. Afsættet for udstillingen i Herning er den betydelige opbakning, som Kirkeby oplevede i Herning-området i 1960erne igennem udvalgte samlere og det deraf følgende væsentlige værk, der på den måde findes i det midtjyske område i dag. Udstillingen i København vil efter Per Kirkebys ønske fortsætte denne præmis og sætte fokus på, hvad kunstneren mødte og i særlig grad hæftede sig ved i den lokale situation i Herning, og hvad han således bragte med sig til København.

Per Kirkeby var i begyndelsen af 1960erne tilknyttet Eks-Skolen – Den Eksperimenterende Kunstskole i København og arbejdede med ligesindede som Poul Gernes og Bjørn Nørgaard under indflydelse af den europæiske avantgarde, der underkastede værket, kunstneren og værkets værdi i indgående undersøgelser.
I det jyske møder han en række europæiske avantgarde-kunstnere, og her blev specielt den radikale italienske kunstner Piero Manzoni et omdrejningspunkt. Her når
værk- og kunstnerdiskussionen et radikalt højdepunkt og det sætter sig sine spor. Specielt Manzonis skandaløse – og humoristiske – værk med kunstnerens egen lort på dåse: Merde d’artiste er et omdrejningspunkt. Også Kirkebys værk er i tiden præget af konsekvens og eksperimenter med de blåmalede stakitter på standardiserede masonitplader. 

Udstillingen Avantgardens Blå er skabt i samarbejde med HEART og er en bearbejdning af udstillingen Per Kirkeby. Det Ægte Billede, der blev vist på HEART i efteråret/vinteren 2015/2016.

 

Uden Titel, 1967, Olie Paa Masonit, 122 X 122 Cm. Fonden Til Udsmykning Af Herning Handelsskole. Fotograf Lars Bay

Lucas, 1986, Per Kirkeby, Olie Paa Laerrd 200 X 200 Cm Galleri Bo Bjerregaard

LUK   X

Uden Titel, 1967, Olie Paa Masonit, 122 X 122 Cm. Fonden Til Udsmykning Af Herning Handelsskole. Fotograf Lars Bay

LUK   X

Lucas, 1986, Per Kirkeby, Olie Paa Laerrd 200 X 200 Cm Galleri Bo Bjerregaard