Udstillinger

JONATHAN MEESE
EVOLUTION de LARGE (ICH-TEA-OHHH-SAURYS)


-

Han er kunstnerisk utæmmet, repræsenterer en intellektuel vildskab og dyrker en energisk, provokerende persona og billedstil. Jonathan Meese (f. 1970) er en kunstner, der ser kunsten og livet som en dynamisk leg med symboler, identiteter og prædikater. I sit mangeårige projekt ’Kunstens diktatur’ arbejder Meese på at gøre kunsten til en ny magtfaktor i samfundet. Udstillingen i GL STRAND, som er Jonathan Meeses første større soloudstilling i Danmark, fortsætter de visionære linjer i projektet ’Kunstens diktatur’.

For Jonathan Meese er der tale om en impulsiv, dynamisk og konfronterende leg med identiteter, symboler, medier og materialer. Siden slutningen af 1990erne har han markeret sig på den internationale kunstscene med værker, som i deres spontane og ekspressive udtryk konfronterer beskueren direkte. Udstillingen i GL STRAND viser hele spektret af hans arbejde. Udover installationer, skulpturer, collager og assemblager sætter udstillingen i særlig grad fokus på Meeses maleri og hans performative praksis.

Meeses figurative univers lægger an til at genopleve historiske og litterære ikoner samt populærkulturens idoler i et nyt lys. De historiske figurer tæller blandt andet Hitler og Stalin og optræder løsrevet fra deres historiske kontekster. Kunstneren selv er også et gennemgående motiv eller en dominerende karakter, om man vil, og spiller op ad en traditionel opfattelse af kunstneren som performer, kultfigur og forfører.

Udstillingens titel EVOLUTION de LARGE (ICH-TEA-OHHH-SAURYS) er drilsk og reflekterer livet og den kreative proces som en uundgåelig dynamisk udvikling, hvor vi henter kraft i både historien og os selv. Dog skal titlen snarere ses som en øjenåbner end en direkte betydningsgivende ramme for udstillingens værker.

”Jonathan Meeses værker er forrykte og groteske, men samtidigt er de visuelt generøse og udtryk for en overproduktion og vilje til at udfordre, fornøje og forvirre for i sidste ende at give plads for refleksion. På udstillingen vil man kunne gå ind i en rus af farver, materialer og udtryk, der tillader dig at synke ned i nuet samtidig med, at historiske hovedpersoner og hændelser trænger sig på som frie agenter.” Udstillingsinspektør Pernille Fonnesbech

Jonathan Meese er født i 1970. Han bor og arbejder i Berlin og Hamborg. Siden hans tid på akademiet i Hamborg i midten af 1990erne har han været blandt Tysklands væsentligste samtidskunstnere, der har taget arven op efter bl.a. Georg Baselitz og Martin Kippenberger og nyfortolket den ekspressionistiske kunstretning.

Anmeldelser og omtaler:

OMTALE AF JONATHAN MEESE: EVOLUTION de LARGE (ICH-TEA-OHHH-SAURYS)

DR Kunstklub - omtale

Den Tyske Ambassade - åbningstale

Weekendavisen 30 marts 2012