Udstillinger

LOUISE BOURGEOIS
Mother and Child


05. februar - 15. maj 2011

”Du fødes alene. Du dør alene. Der imellem er det vigtigste tillid og kærlig-hed” (Bourgeois, 1987). På denne udstilling sætter vi fokus på et af livets centrale temaer: moderskabet. Mother & Child er Louise Bourgeois’ hyldest til moderskabet, til frugtbarheden og de tætte bånd, der eksisterer mellem moder og barn under graviditeten, fødslen og i barnets første levetid.


Udstillingen Louise Bourgeois Mother & Child præsenter Louise Bourgeois gouacher, og inkluderer også flere mindre skulpturer. Temaet omkring forholdet mellem moder og barn er centralt i Bourgeois værk. På udstillingen fremstilles motiver som undfangelse, graviditet, fødsel og amning. Alle i den intense, røde farve, der er så karakteristisk for Louise Bourgeois sene arbejder. Rødt i rødt træder motiverne frem fra papiret. På én gang sarte og poetiske men samtidigt med en spidsfindig drejning, der efterlader tvivl om familieidyllen. Netop dette tvetydige er kendetegnende for mange af Bourgeois’ værker. Hun arbejder ofte med dobbelt-tydige fortællinger, hvor modsætninger mødes i et og samme værk - som i blomstermotiverne, der på en gang er smukke, men samtidig skaber associationer til sygdom og dermed død.


Louise Bourgeois interesserede sig for menneskets eksistentielle vilkår og fortolkede dem på forskellige måder i sit arbejde. Livet igennem skabte den fransk-amerikanske billedkunstner et særegent og personligt livsværk, der gav genklang i billedkunsten helt frem til i dag. Hun kom i berøring med og influerede det 20. århundredes dominerende kunstretninger fra surrealismen i 1930erne over feminismen i 1970erne til 1990ernes installationskunst. Bourgeois døde i foråret 2010 98 år gammel. Vi er her i kunstforeningen GL STRAND glade for at kunne hylde Louise Bourgeois og hendes arbejde med denne udstilling af hendes sene værk.


På udstillingen er værkerne installatorisk ophængt i en tæt iscenesættelse. På en gang nænsomme og poetiske, men samtidig foruroligende via deres motivkreds, skaber gouacherne et særligt intimt rum for fortællingen om moder og barn.

Udstillingen vises i samarbejde med Nordiska Akvarellmuseet, Sverige og The Louise Bourgeois Estate, New York.