Udstillinger

David Lynch
The Air is on Fire


26. september - 16. januar 2011

Den amerikanske billedkunstner David Lynch (f. 1946) indvier det nyrenoverede GL STRAND med udstillingen The Air is on Fire. Filminstruktøren bag filmene Blue Velvet, Eraserhead og den legendariske TV serie Twin Peaks har opnået kultstatus over hele verden, men længe før han kastede sig over filmkunsten studerede han billedkunst på Pennsylvania Academy of the Fine Arts i Philadelphia.

I udstillingen kan de besøgende gå på opdagelse i hans billedkunstneriske univers – fra de tidlige værker fra gymnasietiden i 1960erne til de nyeste skabt i dagene op til åbningen. På udstillingen vises malerier, tegninger, manipulede fotografier, litografier, akvareller, tidlige eksperimentalfilm og interaktive lydskulpturer på alle tre etager samt en stor lysskulptur i gården med kunstnerens signatur bøjet i neon.

I sine værker kredser David Lynch om menneskets sinds- og følelsestilstande. Om latente farer, der kan true den hjemlige idyl og dysfunktionelle kærlighedsforhold. Værkerne berører gennemgående det irrationelle. Det, der ikke kan indfanges med ord.

Malerierne er typisk karakteriseret af uhygge og ubehag. I serien om Bob behandler Lynch bl.a. paranoia og tabet af uskyld. Bobs forhold til andre mennesker er anstrengt. Han handler voldeligt, har underlige drømme og bliver opsøgt af den ondskabsfulde Mr. Redman.

David Lynch har lavet to skulpturer specielt til udstillingen på GL STRAND. Skulpturene er inspireret af København og vidner om en kunstner, der aldrig løber tør for idéer.

Papirværkerne omfatter litografi, tegning og akvarel og er både abstrakte og figurative. Lynch arbejder meget håndgribeligt med litografistenens muligheder og de mange overgange imellem sort/hvid. Tegningerne veksler mellem et væld af motiver, stilleben og modeltegning, herunder en række menneske-maskine studier, ligesom der også er et enkelt selvportræt repræsenteret. At Lynch er barn af efterkrigstiden kan ses i fascinationen af våben, krigsfly og ild i akvarellerne. Akvarellerne har pudsige sammenstillinger af elementer i små absurde historier.

I biografen vises en række af Lynch’ tidlige eksperimenterende kortfilm, samt senere kortfilm. Temaer om vold og overgreb blandet med grotesk humor går tydeligvis igen i disse eksperimentalfilm.

Distorted Nudes (Forvrængede Nøgenstudier) er en serie manipulerede fotografier af forvredne nøgne menneskekroppe, baseret på et stort bogværk af erotiske fotografier fra 1840-1940, der er bearbejdet digitalt af David Lynch. Enkelte steder er der tilført farve og således tilføjet et markant surreelt element.

Udstillingens største værkgruppe Binders (Ringbind) fremstår som en række ucensurede tanker fra mere end 40 års kunstnerisk produktion. Mere end 400 tegninger, noter og skitser udført på alt fra servietter, tændstikæsker og gule post-it, som David Lynch har samlet siden sin ungdom bliver udstillet for første gang i The Air is on Fire.

The Air is on Fire er skabt på initiativ af Fondation Cartier pour l'art contemporain, Paris