Udstillinger

Nina Beier
FOOD CHAIN CAFÉ

3. sal
15. september - 20. januar 2019

NINA BEIER

FOOD CHAIN CAFÉ 

15. SEPTEMBER 2018 - 20. JANUAR 2019

Når Nina Beier til efteråret indtager GL STRAND med en større sammenhængende installation, vil man blandt andet kunne opleve marmorløver, franske baguettes og similismykker og ure. Den internationalt anerkendte, danske kunstner undersøger i sine installationer, hvordan begreber som værdi, betydning og funktion er til evig forhandling.

”Jeg er optaget af motiver, der indeholder det væld af magtstrukturer, som udgør vores nuværende virkelighed. Men som det er med opstablede hierarkier: når vi starter med at trække et element ud af bunken, vælter alle de andre også ned, og det er i denne rodede bunke af konflikter og modsætninger, at mine skulpturer opstår.” – Nina Beier.

Udstillingen FOOD CHAIN CAFÉ består af en helt ny serie værker af den danske kunstner Nina Beier. Beier har udstillet over hele verden på de mest toneangivende museer, og til efteråret er det danskernes tur til at opleve kunstnerens modsætningsfyldte og tankevækkende installationer.

Løvebur på 3. sal
Nina Beier arbejder med rejsende, rodløse objekter – ting, de fleste af os kender og har et forhold til – og som på forskellig vis bærer på både komplekse og foranderlige historier. Omdrejningspunktet for udstillingen er 5 tonstunge løver hugget i marmor – ladet med franske baguettes. Løveskulpturen kan dateres helt tilbage til begyndelsen af vores civilisation og har rejst fra Grækenland til Indien, Kina og Italien og undervejs ændret både udseende og betydning. Et sted repræsenterer den beskyttelse, et andet dominans og prestige, og et tredje er den symbol på, at husets lån er betalt ud. Samtidig er løverne et produkt af globaliseringen i dag, idet langt de fleste bliver fabrikeret i Kina.

Marmorløver, baguettes og similismykker og ure har alle en tilknyttet historie, betydning, funktion og ikke mindst værdi. Størrelser, der er til konstant forhandling, forrykkelse og forandring mellem mennesker, tid, kulturelle forskelligheder og socioøkonomiske omstændigheder. Beiers på overfladen simple manipulationer udstiller de modsætningsfyldte konstruktioner, der findes i de ting, vi omgiver os med. I deres nye rolle som kunstværker tilføres genstandene en yderligere dimension i kraft af den æstetiske og monetære værdi, som kunstindustrien repræsenterer.

”Ved at sammensætte genstande i nye og uventede – og til tider groteske – konstellationer undersøger Nina Beier, i samarbejde med beskueren, hvordan værdi konstrueres og kommunikeres. Og som beskuere tvinges vi til at spørge os selv: Hvad er naturligt/kunstigt? Hvad er stærkt/svagt? Hvad er fødekædens top og bund?” lyder det fra Anne Kielgast, der er kurator på udstillingen.

Udstillingen i Kunstforeningen GL STRAND ledsages af et mindre illustreret katalog, der blandt andet indeholder et længere interview med kunstneren ved udstillingens kurator Anne Kielgast. Nina Beier vil desuden bidrage til udstillingens formidling gennem et videointerview, der gøres tilgængeligt i udstillingen og online.

Udstillingen kan opleves fra 15. september 2018 til 20. januar 2019. Kunstforeningen GL STRAND afholder fernisering på udstillingen 14. september kl. 17-18.30. Vi åbner i samme tidsrum udstillingen Kvindernes surrealisme. Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen.

 

LUK   X